Home
Observatie- en uitzichtpunten
Recreatie mogelijkheden
Bellevue
Fauna
Flora
Bijzondere waarnemingen
Paddenstoelen
Ligging en geografie
Links
Contact
Fochtelooerveen
Plattegronden
Vanuit het informatiecentrum
Vanuit centraal gelegen parkeerplaats
Vanuit Compagnonsbos
Kanoroute
Wandelweer... of nog even wachten?
Horeca
Vanuit centraal gelegen parkeerplaats
Vanaf de centrale parkeerplaats (zie Pb op de plattegrond) kunt U starten met een wandel- of fietsroute.

Wandelen
De wandelroute begint bij de parkeerplaats, U kunt het informatiepaneel  bekijken en de wandeltocht beginnen. Deze begint over het fietspad en vervolgens kunt U rechtsaf de rode paaltjes gaan volgen door het hoogveengebied. U kunt de grote route inkorten door eerder richting het fietspad te lopen. Mocht U besluiten de gehele route door het schitterende Fochtelooërveen te lopen, dan komt U uiteindelijk weer terug op het fietspad, de Bonghaar.
De route kunt U vervolgen door over de Bonghaar weer naar de parkeerplaats te lopen. Deze route, de langere, is 3,5 kilometer.
Attentie: mocht U nieuwsgierig zijn naar de rustplaats, de cirkel aan de Bonghaar, dan gaat U als U weer op het fietspad komt, niet richting auto, maar richting het bos van Veenhuizen. Een stuk loopt U over het fietspad en vanzelf komt U aan de linkerkant deze schitterende plaats tegen waar U een momentje rust kunt nemen.

Wandelpad door hoogveengebied Als U terugkeert bij de parkeerplaats kunt U nog een route, ook rode paaltjesroute, lopen. Deze loopt door de bufferzone en ligt aan de overkant van de weg. Deze route is 2,5 kilometer. De volgende twee foto's laten een stukje zien van de bufferzone, in de winter en in het voorjaar.

Toegang bufferzone  Bufferzone
Als U beide routes loopt, de hoogveenroute en de bufferzone route, totaal dus 6 kilomer bent U een paar uurtjes onderweg. Vergeet vooral niet te genieten van al het moois onderweg! Laarzen zijn regelmatig nodig, of waterdichte schoenen. Dit is natuurlijk niet altijd het geval, maar pumps zijn niet geschikt ... 
Nat wandelpad
Het wandelpad door het hoogveengebied is vaak nat, zeker een aanrader om waterdichte schoenen of laarzen aan te doen.

Een foldertje van deze route is te verkrijgen in het informatiecentrum, aan de achterzijde van de boerderij Fochtelooërveen nummer 10. Hierin staan ook de bijzonderheden die U onderweg tijdens de wandeling tegenkomt.
 
Fietsen

Fietsroute netwerk

 
Een andere mogelijkheid is om een prachtig opgezet netwerk te volgen. Het inmiddels bij vele fietsers bekende "Fietsroute netwerk" van Zuidoost Friesland. Dit netwerk verbindt vele fietswegen, menig provincie van Nederland heeft inmiddels een volledig fietroute netwerk.
Er staan heel regelmatig borden waarop de knooppunten met nummer, waardoor U gemakkelijk een route kunt volgen, verlengen of inkorten. De kaarten met de knooppunten, zijn op verschillende betrokken verkoopadressen te koop.


Aan de weg Fochtelooërveen zijn meerdere nummers te vinden. Eén hiervan is te vinden bij de centrale parkeerplaats (zie Pb van de plattegrond). Het gaat hier om nummer 64 van het fietsroute netwerk Zuidoost Friesland. Als U vanaf de informatieruimte van Natuurmonumenten komt en een stuk linksaf gaat, komt U aan de linkerkant nummer 62 van het fietsroute netwerk tegen. 

Fietser door het veen
 
Fietsroute netwerk

 
HomeObservatie- en uitzichtpuntenRecreatie mogelijkhedenBellevueFaunaFloraBijzondere waarnemingenPaddenstoelenLigging en geografieLinksContact